vypočítat
Jednoduchá úroková kalkulačka

Jednoduchá úroková kalkulačka

Jednoduchý výpočet úroků Jistinu a úroky z úvěru si můžete snadno vypočítat. Pomocí našeho přesného vzorce pro výpočet úroků si můžete vypočítat úroky, které obdržíte nebo zaplatíte. Ať už počítáte úspory, úroky z úvěru nebo výnosy z investic, naše kalkulačka poskytuje rychlé a přesné výsledky. Vhodná pro osobní finance, bankovní půjčky a porovnání úrokových sazeb.

Ve vašem výpočtu se vyskytla chyba.

představuje tyto webové stránky. Obsah
Co je to jednoduchý úrok? Úrok je poplatek, který platíte za půjčení peněz, nebo poplatek, který dostáváte za půjčení peněz. Můžete platit úrok z půjčky na auto nebo kreditní kartu nebo získávat úrok z peněžních vkladů na úročeném účtu, jako je spořicí účet nebo vkladový certifikát (CD). Jednoduchý úrok je úrok počítaný pouze z původní vypůjčené nebo uložené částky („jistiny“). Jednoduchá úroková sazba je obvykle pevně stanovené procento po celou dobu trvání půjčky. Bez ohledu na frekvenci výpočtu se jednoduchý úrok vztahuje pouze na původní částku jistiny. Jinými slovy, budoucí úrokové platby nejsou ovlivněny již získanými úroky.
Vzorec pro výpočet jednoduchého úroku Jednoduchý úrok = částka jistiny × úroková sazba × čas
Jednoduchý úrok se počítá v letech I = Prt V tomto vzorci je I = celkový jednoduchý úrok P = částka jistiny nebo původní zůstatek r = roční úroková sazba t = doba trvání úvěru v letech Pomocí tohoto vzorce lze úrok vypočítat na základě skutečného období manipulací s hodnotou „t“. Chceme-li například vypočítat úrok za šest měsíců, je hodnota „t“ 0,5.
Jednoduchý úrok pro různé frekvence I = Prn V tomto vzorci: I = celkový úrok P = jistina r = úroková sazba za období n = počet období Pomocí tohoto vzorce lze vypočítat jednoduchý úrok s různou frekvencí, například denní nebo měsíční. Chceme-li například vypočítat měsíční úrok za měsíc, uvedeme měsíční úrokovou sazbu jako „r“ a vynásobíme ji počtem období „n“.
Příklad jednoduchého úročení I = Prt Předpokládejme například, že jste si vzali půjčku 10 000 USD s jednoduchou úrokovou sazbou 5 % ročně, která má být splacena za pět let. Chcete znát celkovou splátku úroků z celé půjčky. Nejprve vynásobte jistinu půjčky roční úrokovou sazbou, tj. 10 000 USD × 0,05 = 500 USD. Poté ji vynásobte počtem let trvání půjčky, tj. 500 USD × 5 = 2 500 USD. Nyní, když znáte celkovou úrokovou sazbu, můžete tuto hodnotu použít ke stanovení celkové splátky úvěru (10 000 + 2500 = 12 500). Tuto částku můžete také vydělit výší úroku, který musíte zaplatit za den nebo za měsíc. Případně můžete použít vzorec pro výpočet jednoduchého úroku I = Prn, pokud máte měsíční úrokovou sazbu. Pokud je měsíční úroková sazba 5 % a chcete vypočítat úrok za jeden rok, celkový úrok bude 10 000 USD × 0,05 × 12 = 6 000 USD. Celková splátka úvěru je 10 000 + 6 000 = 16 000 USD.
Které finanční nástroje používají jednoduchý úrok? Jednoduché úročení zvýhodňuje dlužníka, protože úrok se platí pouze z původního dlužného zůstatku. To kontrastuje se složeným úrokem, při kterém se platí úrok i z naběhlých úroků. Jednoduché úročení se uplatňuje u krátkodobých půjček. Ze stejného důvodu vás jednoduché úročení nezvýhodňuje jako věřitele nebo investora. Investovat do aktiv, která nenabízejí složené úročení, znamená připravit se o potenciální růst. Některé nástroje však pro jednoduchost používají jednoduché úročení, například kupónové dluhopisy. Investice mohou také nabízet výnosy z jednoduchého úroku ve formě dividend. Aby bylo možné využít kapitalizace složeného úroku, musí být dividendy reinvestovány jako dodatečný kapitál. Naproti tomu většina běžných, spořicích účtů a účtů kreditních karet je úročena.
Jednoduché a složené úročení Složené úročení je dalším způsobem zhodnocování úroků. Na rozdíl od jednoduchého úročení se složené úročení úročí z původního zůstatku a z úroků, které narůstají a připisují se k úvěru. (Jinými slovy, při kapitalizaci se úročí nejen původní zůstatek, ale i úroky). Z dlouhodobého hlediska vás složené úročení může jako dlužníka stát více (nebo vám jako investorovi více vydělat). Většina kreditních karet a úvěrů používá složené úročení. Složené úročení nabízejí také spořicí účty. U své banky si můžete zjistit, jak často je váš účet úročen.
Vzorec pro složené úročení A = P × (1 + r/n)nt V tomto vzorci: A = konečný zůstatek P = zůstatek jistiny r = úroková sazba (vyjádřená na desetinná místa) n = počet úročení za rok t = doba (vyjádřená v letech) Všimněte si, že úrok může přirůstat v různých intervalech, obvykle měsíčně nebo ročně. Čím častěji se úrok připisuje, tím více se platí (nebo vydělává). Pokud úrok narůstá denně, roční míra kapitalizace je 365. Pokud se úrok připisuje měsíčně, zadejte 12.
Další informace o složeném úročení Výpočet složeného úročení se může rychle zkomplikovat, protože počáteční zůstatek je třeba přepočítat každé období kapitalizace. Pro více informací o tom, jak složené úročení funguje, doporučujeme navštívit naši kalkulačku složeného úročení.
Co je pro vás lepší: jednoduché nebo složené úročení? Jednoduché úročení je pro vás jako pro dlužníka výhodné, protože v průběhu času zaplatíte méně. Naopak složené úročení znamená vyšší výnosy v průběhu času, ať už jde o půjčku, investici nebo běžný spořicí účet. Vezměme si například půjčku 10 000 USD s 5% úrokem splácenou za pět let. Jak bylo uvedeno výše, půjčka v této výši by po pěti letech vzrostla na 12 500 USD. To je 10 000 USD původní jistiny plus 2 500 USD úroku. Nyní uvažujme stejnou půjčku s měsíčním úrokem. Za pět let splatíte celkem 12 833,59 USD. To představuje 10 000 USD z původní jistiny plus 2 833,59 USD na úrocích. V průběhu času se rozdíl mezi půjčkou s jednoduchým úrokem a půjčkou pouze s úrokem zvýší.