kiszámítani
Egyszerű kamat kalkulátor

Egyszerű kamat kalkulátor

Egyszerű kamatszámítás Könnyen kiszámíthatja a tőkét és a kamatot. Használja pontos kamatszámítási képletünket a kapott vagy fizetendő kamatok kiszámításához. Legyen szó megtakarítás, hitelkamat vagy befektetés hozamának kiszámításáról, számítási eszközünk gyors és pontos eredményeket biztosít. Tökéletes a személyes pénzügyekhez, banki hitelekhez és kamatok összehasonlításához.

Hiba történt a számításban.

bemutatja a weboldalt. tartalom
Mi az egyszerű kamat? A kamat az a költség, amit a kölcsönzésért fizetsz, vagy az a díj, amit a pénz kölcsönzéséért kapsz. Fizethetsz kamatot egy autóhitel vagy hitelkártya után, vagy kaphatsz kamatot a kamatozó számlákon, például megtakarítási számlákon vagy betéti jegyekben (CD) elhelyezett készpénzbetétek után. Az egyszerű kamat csak a kölcsönvett vagy letétbe helyezett kezdeti összeg (a “tőke”) után számított kamat. Az egyszerű kamatot általában a kölcsön teljes futamidejére fix százalékban határozzák meg. Függetlenül attól, hogy milyen gyakorisággal számítják ki, az egyszerű kamat csak a kezdeti tőkeösszegre vonatkozik. Más szóval a jövőbeli kamatfizetéseket nem befolyásolja a korábban felhalmozott kamat.
Egyszerű kamat képlete Egyszerű kamat = tőkeösszeg × kamatláb × idő
Az egyszerű kamatot években számolva I = Prt Ebben a képletben I = Teljes egyszerű kamat P = Tőkeösszeg vagy eredeti egyenleg r = Éves kamatláb t = A kölcsön futamideje években Ezzel a képlettel a “t” értékkel manipulálva a kamatot a tényleges időszak alapján lehet kiszámítani. Ha például hat hónapra szeretnénk kamatot számítani, a “t” értéke 0,5 lenne.
Egyszerű kamat különböző gyakoriságok esetén I = Prn Ebben a képletben: I = teljes kamat P = tőkeösszeg r = kamatláb periódusonként n = periódusok száma Ezzel a képlettel az egyszerű kamat különböző gyakorisággal, például napi vagy havi gyakorisággal számítható. Ha például havi kamatot szeretnénk havonta kiszámítani, akkor a havi kamatlábat “r”-ként kell megadni, és meg kell szorozni az időszakok “n” számával.
Példák az egyszerű kamatra I = Prt Például tegyük fel, hogy felvett egy 10 000 dolláros kölcsönt évi 5%-os egyszerű kamatra, amelyet öt év múlva kell visszafizetni. Szeretné tudni a teljes hitel teljes kamatfizetését. Először is megszorozza a tőketartozást az éves kamatlábbal, azaz 10 000 $ × 0,05 = 500 $. Ezután ezt az értéket megszorozza a kölcsön éveinek számával, azaz 500 $ × 5 = 2500 $. Most, hogy ismeri a teljes kamatot, ezt az értéket felhasználhatja a hitel teljes visszafizetésének meghatározásához. (10 000 $ + 2 500 $ = 12 500 $.) Az értéket elosztva meghatározhatja a naponta vagy havonta fizetendő kamat összegét is. I = Prn Alternatívaként használhatja az I=Prn egyszerű kamat képletet is, ha megvan a havi kamatláb. Ha a havi kamatláb 5% lenne, és a kamatot egy évre szeretné kiszámítani, akkor a teljes kamat 10 000 $ × 0,05 × 12 = 6 000 $ lenne. A hitel teljes visszafizetése 10 000 $ + 6 000 $ = 16 000 $ lenne.
Mely pénzügyi instrumentumok használnak egyszerű kamatot? Az egyszerű kamat a hitelfelvevőnek kedvez, mivel csak az eredeti egyenleg után fizetett kamatot kell megfizetni. Ez ellentétben áll a kamatos kamattal, ahol a felhalmozott kamat után is fizetnek kamatot. Az egyszerű kamat a rövid lejáratú hiteleknél figyelhető meg. Ugyanezen okból kifolyólag az egyszerű kamat nem kedvez Önnek mint hitelezőnek vagy befektetőnek. Az olyan eszközökbe való befektetés, amelyek nem kínálnak kamatos kamatozású növekedést, a növekedési potenciál elvesztését jelenti. Egyes eszközök azonban az egyszerűség kedvéért egyszerű kamatot használnak, például a kamatszelvényt fizető kötvények. A befektetések egyszerű kamathozamot kínálhatnak osztalék formájában is. A kamatos kamatos tőkésítés előnyeinek kihasználásához az osztalékokat hozzáadott tőkeként újra be kell fektetni. Ezzel szemben a legtöbb folyószámla és megtakarítási számla, valamint a hitelkártyák kamatos kamatozással működnek.
Egyszerű kamat és kamatos kamat A kamatos kamat egy másik kamatértékelési módszer. Az egyszerű kamattól eltérően a kamatos kamat mind a kezdeti összegre, mind pedig a felhalmozódó és a hitelhez hozzáadódó kamatra felhalmozódik. (Más szóval a tőkésítésnél nemcsak a kezdeti egyenlegre, hanem a kamatra is kamatot fizetnek). Hosszú távon a kamatos kamat hitelfelvevőként többe kerülhet Önnek (vagy befektetőként többet kereshet). A legtöbb hitelkártya és hitel kamatos kamatot használ. A megtakarítási számlák szintén kínálnak kamatos kamatozású programokat. A bankjánál ellenőrizheti, hogy a számláin milyen gyakran történik kamatos kamatozás.
A kamatos kamat képlete A = P × (1 + r/n)nt Ebben a képletben: A = végső egyenleg P = tőkeegyenleg r = kamatláb (tizedesjegyben kifejezve) n = a kamatok egy év alatt történő kamatozásának száma t = idő (években kifejezve) Vegye figyelembe, hogy a kamat különböző időintervallumokban – leggyakrabban havonta vagy évente – kamatozhat. Minél gyakrabban kamatozik a kamat, annál több kamatot fizetünk (vagy keresünk). Ha a kamatot naponta kamatoztatják, akkor az éves kamatozás számának 365-öt kell megadni. Ha a kamatot havonta kamatoztatják, akkor 12-t kell beírni.
További információk a kamatos kamatról A kamatos kamat számítása gyorsan bonyolulttá válhat, mivel minden egyes tőkésítési időszakban újra kell számítani a kezdeti egyenleget. A kamatos kamat működésével kapcsolatos további információkért javasoljuk, hogy látogasson el a kamatos kamat kalkulátorunkba.
Melyik a jobb Önnek: az egyszerű vagy a kamatos kamat? Hitelfelvevőként az egyszerű kamatfizetés az Ön előnye, mivel az idő múlásával kevesebbet fizet. Ezzel szemben a kamatos kamatos kamat megszerzése idővel magasabb hozamot jelent, legyen szó hitelről, befektetésről vagy rendszeres megtakarítási számláról. Egy gyors példával élve, gondoljunk egy 10 000 dolláros kölcsönre, amelynek 5%-os kamatát öt év alatt fizetjük vissza. A fentiekben megállapítottak szerint egy ekkora összegű kölcsön öt év elteltével 12 500 dollárt tenne ki. Ez 10 000 dollár a kezdeti tőkeösszegből plusz 2 500 dollár kamat. Tekintsük most ugyanazt a kölcsönt havi kamatozással. Öt év alatt összesen 12 833,59 $-t fizetne vissza. Ez 10 000 dollár az eredeti tőkeösszegből plusz 2 833,59 dollár kamat. Idővel az egyszerű kamatozású és a kamatos kamatozású hitel közötti különbség exponenciálisan nő.