vypočítat
Zjednodušování zlomků Kalkulačka

Zjednodušování zlomků Kalkulačka

Pomocí naší kalkulačky pro zjednodušování zlomků můžete snadno zjednodušovat, zmenšovat a převádět zlomky. Ať už potřebujete zjednodušit algebraické výrazy, násobit nebo dělit zlomky nebo převést zlomky na jejich nejjednodušší tvar, náš nástroj vám pomůže rychle a přesně. Ideální pro různé matematické výpočty, včetně kalkulaček pro nejjednodušší tvar, zjednodušovačů algebry a převodníků zlomků. Vyzkoušejte jej nyní online a zjednodušte si matematické výpočty bez námahy!

Při výpočtu došlo k chybě

Zjednodušená frakce

4

2

3

Obsah Vysvětlete
Převádí nesprávné zlomky na smíšená čísla v nejjednodušším tvaru. Tato kalkulačka také zjednodušuje správné zlomky redukcí na nejnižší členy a ukazuje práci s nimi.
Zjednodušení požadavků na zlomek: Číslo, které se dělí stejným dílem ve jmenovateli i ve jmenovateli, aby se dalo zmenšit, nebo Jmenovatel musí být větší než jmenovatel (nesprávný zlomek), aby se dal převést na smíšené číslo.
Co je to nesprávný zlomek? Nesprávný zlomek je každý zlomek, jehož jmenovatel je větší než jmenovatel. Příklady nesprávných zlomků jsou 16/3, 81/9, 525/71.
Jak převést nesprávný zlomek na smíšené číslo: 1. Vydělte jmenovatele jmenovatelem. 2. Zapište výsledek celého čísla. 3. Zbytek použijte jako nový jmenovatel nad jmenovatelem. To je zlomková část smíšeného čísla.
Příklad: Přeměňte nesprávný zlomek 16/3 na smíšené číslo. Vydělte 16 číslem 3: 16 ÷ 3 = 5 se zbytkem 1. Výsledek celého čísla je 5. Zbytek je 1. S číslem 1 jako jmenovatelem a číslem 3 jako jmenovatelem je zlomková část smíšeného čísla 1/3. Smíšené číslo je 5 1/3. Takže 16/3 = 5 1/3.
Funkčnost kalkulačky Pokud je to možné, tato kalkulačka nejprve redukuje nesprávný zlomek na jeho nejnižší členy a teprve poté zjistí tvar smíšeného čísla.
Příklad: Převod nesprávného zlomku 45/10 na smíšené číslo. Tato kalkulačka redukuje nesprávný zlomek na jeho nejnižší členy tak, že vydělí čitatele a jmenovatele největším společným dělitelem (GCF). GCF 45 a 10 je 5. 45÷5=9, 10÷5=2. Použijte tento redukovaný nepravý zlomek a vydělte 9 číslem 2: 9 ÷ 2 = 4 se zbytkem 1. Výsledkem celého čísla je 4. Zbytek je 1. S 1 jako jmenovatelem a 2 jako redukovaným jmenovatelem je zlomková část smíšeného čísla 1/2. Smíšené číslo je 4 1/2. Takže 45/10 = 4 1/2.
Související kalkulačky Další vysvětlení faktorizace čísel za účelem nalezení největšího společného dělitele (GCF) naleznete v kalkulačce Největší společný dělitel.
Velká čísla Pokud jsou čísla nesprávných zlomků velká, můžete použít kalkulačku Dlouhé dělení se zbytky, která vám pomůže zjistit hodnoty celých čísel a zbytků při ručním zjednodušování zlomků.
Matematické operace Chcete-li se zlomky před jejich zjednodušením provádět matematické operace, vyzkoušejte Kalkulačku zlomků. Tato kalkulačka také zjednoduší nesprávné zlomky na smíšená čísla.