berekenen
Rekenmachine voor enkelvoudige rente

Rekenmachine voor enkelvoudige rente

Eenvoudige renteberekenaar Bereken eenvoudig kapitaal en rente. Gebruik onze nauwkeurige rentecalculator om erachter te komen hoeveel rente je hebt verdiend of verschuldigd bent. Of je nu je spaargeld, rente op leningen of beleggingsrendement wilt berekenen, de calculator geeft snelle en nauwkeurige resultaten. Ideaal voor persoonlijke financiën, bankleningen en rentetariefvergelijkingen.

Er is een fout opgetreden in uw berekening.

Inleiding Samenvatting
Wat is enkelvoudige rente? Rente is de kosten die je betaalt als je geld leent, of de prijs die je ontvangt voor het lenen van geld. Je betaalt bijvoorbeeld rente op een autolening of creditcard, of ontvangt rente wanneer je geld stort op een rentedragende rekening zoals een spaarrekening of een depositocertificaat (CD). Enkelvoudige rente is rente die alleen wordt berekend over het geldbedrag dat je oorspronkelijk hebt geleend of gestort (de “hoofdsom”). Meestal is de enkelvoudige rente vastgesteld op een vast tarief voor de hele looptijd van de lening. Ongeacht hoe vaak enkelvoudige rente wordt berekend, het wordt alleen toegepast op de oorspronkelijke hoofdsom, wat betekent dat latere rentebetalingen niet worden beïnvloed door eerder opgebouwde rente.
De formule voor het berekenen van enkelvoudige rente is als volgt Enkelvoudige rente = hoofdsom × rentepercentage × tijd
Om enkelvoudige rente te berekenen, gebruik je het aantal jaren. I = Prt In deze formule is I = totaal bedrag aan enkelvoudige rente P = hoofdsom of beginsaldo r = jaarlijks rentepercentage t = looptijd van de lening (in jaren) In deze formule wordt “t” gebruikt om de rente te berekenen op basis van een werkelijke tijdsperiode. Als je bijvoorbeeld rente berekent voor 6 maanden, moet de waarde van “t” 0,5 zijn.
Enkelvoudige rente voor meerdere frequenties. I = Prn In deze formule is I = totale rente P = hoofdsom r = rentepercentage per periode n = aantal perioden Je kunt deze formule gebruiken om enkelvoudige rente te berekenen voor verschillende intervallen, bijvoorbeeld dagelijks of maandelijks. Om bijvoorbeeld de maandelijkse rente te berekenen, kunt u het maandelijkse rentepercentage “r” invoeren en dit vermenigvuldigen met “n”, het aantal perioden.
Een voorbeeld van een eenvoudige renteberekening ziet er als volgt uit I = Prt Stel, je hebt een lening afgesloten van US$10.000,00 tegen een enkelvoudige rente van 5% per jaar, terug te betalen in 5 jaar. Stel dat je het totale rentebedrag wilt weten dat je over de hele lening moet betalen. Vermenigvuldig eerst de hoofdsom met het jaarlijkse rentepercentage, d.w.z. US$10.000 x 0,05 = US$500. Vermenigvuldig vervolgens dit bedrag met de looptijd van de lening, d.w.z. US$500 x 5 = US$2.500. Nu je het totale rentepercentage weet, kun je dit getal gebruiken om de totale aflossing van de lening te berekenen: US$10.000 + US$2.500 = US$12.500. Je kunt ook door dit bedrag delen om het dagelijkse of maandelijkse rentebedrag te vinden. Als je het maandelijkse rentepercentage weet, kun je de eenvoudige renteformule I = Prn gebruiken. Als de maandelijkse rente 5% is en je wilt de rente voor een jaar berekenen, dan zou het totale rentebedrag $10.000 x 0,05 x 12 = $6.000 zijn. Het totale terug te betalen bedrag van de lening is $10.000 + $6.000 = $16.000.
Welke financiële producten gebruiken enkelvoudige rente? Enkelvoudige rente is gunstig voor de lener omdat hij alleen rente betaalt over het oorspronkelijke saldo. Het verschilt van samengestelde rente, waarbij ook cumulatieve rente wordt betaald. Enkelvoudige rente is vaak te vinden op kortlopende leningen. Om dezelfde reden is enkelvoudige rente ongunstig voor de lener of belegger. Als je belegt in een actief dat geen samengestelde rente oplevert, loop je het risico potentiële groeimogelijkheden mis te lopen. Sommige activa maken echter gebruik van enkelvoudige rente om beleggen te vereenvoudigen. Bijvoorbeeld obligaties die een coupon betalen. Er zijn ook beleggingen die enkelvoudige rente opleveren in de vorm van dividenden. Om te kunnen profiteren van samengestelde rente, moeten de dividenden opnieuw worden geïnvesteerd als extra kapitaal. De meeste lopende rekeningen, spaarrekeningen en creditcards betalen samengestelde rente.
Enkelvoudige rente vs. samengestelde rente Samengestelde interest is een andere manier om interest te berekenen. In tegenstelling tot enkelvoudige rente, wordt bij samengestelde rente rente zowel rente betaald over het initiële leenbedrag als over de geaccumuleerde groei van de rente (met andere woorden, met een plan voor samengestelde rente betaal je rente over zowel de rente als het initiële saldo). Op de lange termijn is samengestelde interest een verlies voor de lener (of een winst voor de investeerder). De meeste creditcards en leningen hebben samengestelde rente. Er zijn ook samengestelde renteprogramma’s voor spaarrekeningen. Vraag je bank hoe vaak samengestelde interest wordt opgebouwd op je rekening.
Samengestelde interestformule. A = P × (1 + r/n)nt In deze formule is A = eindsaldo P = hoofdsom r = rentepercentage (in decimalen) n = het aantal samengestelde renteperioden per jaar t = tijd (in jaren) Samengestelde rente kan volgens verschillende schema’s worden berekend. Hoe vaker de rente wordt samengesteld, hoe meer rente er wordt betaald (of verdiend). Als de rente dagelijks wordt samengesteld, wordt de rente 365 keer per jaar samengesteld. Als de rente maandelijks wordt samengesteld, voer dan “12” in.
Meer over samengestelde rente De berekening van samengestelde rente kan snel ingewikkeld worden, omdat het beginsaldo voor elke kapitalisatiecyclus opnieuw moet worden berekend. Voor meer informatie over het berekenen van samengestelde interest, zie Samengestelde interest berekenen.
Wat is winstgevender: enkelvoudige rente of samengestelde rente? Vanuit het perspectief van een lener is het voordeliger om enkelvoudige rente te betalen, omdat je op de lange termijn minder rente betaalt. Samengestelde rente daarentegen betekent dat je na verloop van tijd een hoger rendement kunt verdienen, ongeacht of je een lening afsluit, investeert of een spaarrekening hebt. Laten we een lening van $10.000 nemen die over vijf jaar wordt terugbetaald tegen een rente van 5%. In dit geval is de waarde na vijf jaar $12.500 – de oorspronkelijke hoofdsom van $10.000 plus de betaalde rente van $2.500. Laten we aannemen dat dezelfde lening vijf jaar lang elke maand rente betaalt, zodat de totale waarde $12.833,59 is. Dit is gelijk aan de oorspronkelijke hoofdsom van $10.000 plus $2.833,59 aan rente. Na verloop van tijd groeit het verschil tussen een lening met enkelvoudige rente en een lening met samengestelde rente exponentieel.